OP HET PODIUM MET NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL

Schrijfsels over NAH

  • Blog

Ik stipte in mijn vorige blog al aan dat ik via de huisarts en met goedkeuring van mijn WW-coach een Hersenz-traject ben ingegaan. Voor al diegene die wellicht nog zoekende zijn, is dit stukje wellicht informatief.

Je hersenletsel dient minimaal één jaar aanwezig te zijn. Dit is omdat je in het eerste jaar na het oplopen van je hersenletsel nog in je hersteltijd zit en na ongeveer een jaar is het grootste deel van het herstel bereikt. Je komt dan in de chronische fase van je hersenletsel. Dat wil uiteraard niet zeggen dat je niet meer vooruit kan gaan.

Allereerst heb ik me via internet aangemeld voor een informatiebijeenkomst van Hersenz. Vervolgens heb ik me aangemeld. Je kunt hiervoor een verwijzing regelen via je huisarts. Het gehele traject wordt vergoed.

Hersenz is een landelijk programma, maar wordt per regio door afzonderlijke organisaties uitgevoerd. Daar ik in onder de regio Eindhoven val, werd het Hersenz-traject in Eindhoven uitgevoerd door SWZ. De intake wordt gedaan door een neuropsycholoog en een regiebehandelaar, twee mensen die intensief betrokken zijn bij het programma.

Indien je samen met hen besluit dat je in aanmerking komt voor het programma, is het wachten tot er weer een traject start. Maar ook kan het uiteraard zijn dat je niet geschikt geacht wordt voor het traject of dat je het zelf niet wil starten. Voor sommigen is het namelijk te zwaar om twee keer per week in een groep allerlei gesprekken en oefeningen uit te voeren, wanneer je hersenletsel zo zwaar is dat je te snel overprikkeld of leeg bent qua energie, dan kan eventueel ook het programma thuis gevolgd worden. Echter heb je ook steun van je groepsgenoten, aangezien je elkaars lotgenoten bent.

De groepsgrootte is maximaal acht personen. Het kost ongeveer een kalenderjaar en omvat drie modules.

Per week heb je drie onderdelen die steeds terugkomen. Dat is Fysiek, gegeven door een fysiotherapeut. Daarnaast heb je PMT, Psycho Motore Therapie, gegeven door een Psycho Motore Therapeut. En als laatste heb je Cognitief, dat is cognitieve therapie, gegeven door een cognitief trainer. Deze drie onderdelen worden verdeeld over twee dagen en per onderdeel staat er twee uur voor gereserveerd, netto zes uur per week dus. Echter, de ene dag heb je twee onderdelen op één dag, met een uur pauze tussendoor en de andere dag maar één onderdeel. In de lange dag kun je in het uur pauze in een rustruimte verblijven. Zelf deed ik dat bijna altijd. In deze ruimte stonden relaxstoelen en het grootste deel van mijn groep ging daar rusten tussendoor. De meesten met een noice cancelling koptelefoon op en dat was ook wel nodig. Ik had die geen, maar er waren een paar groepsgenoten die echt waar hele bomen omzaagden als ze vertrokken waren. Die waren na dat uur ook bijna niet wakker te krijgen. Denk je nu dat dat onderdeel van twee uur lang is, dan wees gerust, alles gaat in een rustig tempo, kun je iets niet aan, kun je dat gewoon aangeven en wordt er samen naar een oplossing gekeken. En ook tijdens die twee uur was er nog een pauze van zeker een kwartier.

In dat jaar volg je dus drie modules en per module vind er achteraf een evaluatie plaats waarbij het hele team aanwezig is.

Ook tijdens het hele jaar krijg je een persoonlijk begeleider aangewezen, een ambulant begeleider. Deze komt iedere twee weken ongeveer anderhalf uur thuis om dieper op dingen in te gaan waar jij behoefte aan hebt. Want in de groepssessies zit je met z'n allen bij elkaar en in de één op één begeleiding is nog meer ruimte om zaken te verdiepen.

Aan het eind van het jaar vindt er een eindevaluatie plaats en wordt er een eindverslag opgesteld. De ambulante begeleiding kan nog drie maanden doorlopen en mocht daarna blijken dat begeleiding nodig blijft, wordt gekeken welke organisatie dit kan gaan uitvoeren in jouw woonplaats.

Aangezien ik tot aan de start van Hersenz zelf redelijk wat aangerommeld had in die paar jaar was het voor mij een verademing om te leren wat de impact van hersenletsel nu eigenlijk inhoudt en welke inzichten daarbij kunnen helpen.

Ik kan het echt iedereen aanraden. Het heeft mij zoveel inzichten gegeven en strategieën om ermee om te gaan. Het is voor mij een enorm verschil, van strijden en overleven naar meer leven. Het hersenletsel is en blijft, maar ik heb nu meer grip op hoe ik bijvoorbeeld ervoor kan zorgen dat ik niet zo hard leegloop. Ik heb dus niet meer energie dan eerst, maar ga er anders mee om.

En daar laat ik het voor nu bij. Maar ik heb een dagboek bijgehouden en uiteindelijk besloten er een boekje van te maken. Inmiddels heb ik zelfs twee boekjes samengesteld over Hersenz. Zoveel heeft het me gebracht. Ik ben iedereen van het Hersenz-team in de regio Eindhoven enorm dankbaar!

Voor wie eventueel nog meer informatie over Hersenz wil of vragen aan me wil stellen, je mag me altijd benaderen:

Instagram: @madeinstratum
LinkedIn: Marieke van Rijswijk-Peels
Facebook (Messenger): Marieke van Rijswijk-Peels
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

En anders kun je uiteraard op internet ook op zoek naar Hersenz.

Voor nu sluit ik af met: graag tot een volgende keer!