OP HET PODIUM MET NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL

Voorlichting over NAH

  • Blog

Infoavond gemeente Eersel en Bergeijk

Jaarlijks organiseert Cordaad Welzijn een infoavond voor NAH lotgenoten en mantelzorgers. Op 3 juni 2025 verzorgde NAH-ja! het programma in Duizel. Na korte sketches en de vertoning van de docu, ontstond een interactief gesprek met de zaal. 

Wij blikken terug op een mooie interactieve avond over NAH. Een mooi voorbeeld van focussen op dingen die nog wel kunnen, zonder hetgeen niet meer kan te verstoppen. De focus lag op het positieve, zonder de negatieve aspecten teniet te doen.
Alle praktische tips zoals de Breinlijn, de Boodie en de zonnebloem van Hidden Disability, waren heel waardevol voor de mensen in de zaal en voor ons ook om weer door te geven.
Van enkele bezoekers heb ik later nog terug gehoord dat ze de documentaire heel indrukwekkend vonden, omdat het zo (soms pijnlijk) herkenbaar is. Mensen gaven ook aan dat ze het als prettig ervaren hebben dat er zoveel in de documentaire voorbij kwam, zo veel diverse emotionele personele verhalen. En zoveel verschillende kanten van NAH die belicht worden. Het wordt heel erg gewaardeerd dat die verhalen gedeeld worden. (Eefje Heesterbeek, sociaal werker Cordaat)

Dag van de Beroerte, Bergen op Zoom

Overprikkeling stond centraal op 13 mei 2025 in Bergen op Zoom. De Dag van de Beroerte wordt jaarlijks georganiseerd door de zorgorganisaties van de CVA Ketenzorg West-Brabant en Tholen. Theatergroep NAH-ja! leverde op uitnodiging graag een bijdrage. Mariëlle en Petra speelden een scène uit de voorstelling, waarin met humor o.a. de gevolgen van incontinentie aan bod kwamen. Na de sketches gingen de acteurs het gesprek aan met de aanwezigen. Daardoor ontstond een spontaan en emotioneel gesprek tussen lotgenoten.

Het was indrukwekkend en emotioneel, jullie zijn toppers. Zo fijn dat jullie zijn gekomen en zo kwetsbaar durven te zijn over je CVA. (Elly van Meer-Roelen, teamleidinggevende acute neurologie en CVA ketencoordinator regio west Brabant)

Vakdag Studioverhoor zedenpolitie, Utrecht

Op 4 april 2025 leverden we een bijdrage aan de vakdag Studioverhoor van de landelijke zedenpolitie in Utrecht. 

Bij deze dag waren 125 studioverhoorders aanwezig. Studioverhoorders zijn gespecialiseerd in het horen van kinderen onder de 12 jaar, verstandelijk beperkten, mensen met een cognitieve stoornis of mensen met een hersenletsel. Zij hebben een ernstig geweldsdelict meegemaakt of er is sprake van seksueel misbruik. Collega’s gaven aan dat ze graag meer wilden weten over niet-aangeboren hersenletsel, dus nodigde de organisatie de theaterclub NAH-ja! uit.

Bij de voorlichting waren de acteurs Petra, Trudy, Dik en Mariëlle aanwezig. Het programma bestond uit een korte voorlichting; feiten en wetenswaardigheden over NAH, het delen van onze persoonlijke verhalen en het bekijken van onze documentaire ‘een ander hoofd dat jij ziet’. Het was een interactieve bijeenkomst, waarbij ook gelachen werd. Reacties bij de evaluatie:

Jullie bijdrage was zeer waardevol en gewaardeerd door onze collega’s. We hebben veel van jullie geleerd. En super om te lezen dat er nog een mooi bedrag is opgehaald voor jullie prachtige organisatie. Hopelijk heb je in weekend een beetje uit kunnen rusten, het is denk ik best vermoeiend voor jullie geweest. Dus nogmaals dank voor jullie inzet en tomeloze enthousiasme. (Anja Molenaar, Coördinator en beleidsadviseur Landelijk Expertiseteam Seksuele Misdrijven)

Ik heb wat rond gevraagd en de collega’s waren allemaal erg onder de indruk van jullie verhaal. Het heeft ons ook veel meer inzicht gegeven in de (niet-)zichtbare problemen van NAH. (Nancy van der Keur, Senior Thematische Opsporing Zeden)

Regionaal Hersenletsel Congres, Eindhoven 

Op 29 oktober 2024 leverden we een bijdrage aan het Regionaal Hersenletsel Congres voor zorgpersoneel in het Catharina ziekenhuis in Eindhoven. Twee spelers van NAH-ja! deelden ervaringsverhalen.

Reacties bij de evaluatie:

  • Het zette me aan het denken hoe belangrijk het is dat er een goed NAH netwerk bestaat en dat cliënten dit netwerk ook weten te bereiken wanneer nodig. 
  • Een duidelijk inkijkje in de ervaringen van iemand met NAH en de gevolgen.
  • Goed positief verhaal: een moeilijke weg maar niet slachtofferig.
  • Leuk en leerzaam om van ervaringsdeskundigen te horen over de periode waarin ik de cliënten niet meer zie.
  • Kwetsbaar en vanuit eigen ervaring. Goed om vanuit cliënt ervaring de impact te horen, wat er allemaal op je af kan komen.

Afstudeerproject HAN Brakkenstein Nijmegen, februari 2024

Wauw! wat een mooi initiatief, een nah-theatergroep. Wij, als 3 studenten van de HAN in Nijmegen, gaan hier voor ons afstudeeronderzoek mee aan de slag. Bij andere nah-theatergroepen, zoals nah-ja, hebben we gezien hoe waardevol dit is voor deelnemers en omgeving. Het uitwisselen van ervaringen en deze delen met anderen zorgt voor meer begrip. Om ons project in te leiden hebben we de documentaire ‘een ander hoofd’ laten zien aan geïnteresseerde bewoners uit de wijk Brakkenstein. Achteraf is deze besproken en werden er mooie woorden uitgewisseld. Extra bijzonder was dat Petra, van de nah-ja groep, hierbij aanwezig was. Ze stond open voor vragen en deelde heel haar nah verhaal. Petra, heel erg bedankt voor je bijdrage hieraan! Wauw! (Gwen, Mohammed en Annick, HAN-studenten)

Nascholing kaderhuisartsen GGZ, Winterswijk

Op 26 oktober 2023 verzorgde NAH-ja! de nascholing ‘Het beschadigde brein’ voor 30 kaderhuisartsen GGZ in Winterswijk. We speelden scènes uit onze voorstelling, waarna Wilco Giessen (gastspreker) uitleg gaf over hulpmiddelen om te blijven bewegen. Hierna volgde een interactief nagesprek met de huisartsen. Het werd een zeer waardevolle middag! Deze bijeenkomst werd door de huisartsen met een gemiddelde 8 beoordeeld.

Persoonlijk behaalde leerdoelen genoemd in de evaluatie:

  • Meer stilstaan bij het effect van NAH op de patiënt en het gezin; familie actief betrekken
  • Rol huisarts tijdens en na de revalidatie: nog lang na een event is begeleiding nodig met name bij naar huis gaan
  • Tikje alerter zijn bij burnout klachten; aandacht voor NAH bij onduidelijke klachten
  • Herstel van NAH is net als topsport
  • Steunende gesprekken met mensen met NAH, Breinlijn, lotgenoten
  • Sociale kaart met mailadressen
  • Elke gemeente heeft een andere vergoeding
  • Slachtoffer zit in een systeem waar je als huisarts ook aandacht voor moet hebben
  • De hulpmiddelen en het doorzettingsvermogen zijn bepalend voor je toekomst